A sok rost egyszerre történő hozzáadása emésztési zavarokat és akár székrekedést is okozhat, különösen, ha a gyermek nem iszik elég vizet. A zökkenőmentesebb átállás érdekében naponta csak egy rostban gazdag ételt adjon hozzá, és gondoskodjon arról, hogy minden étkezésnél és uzsonnánál mindig legyen víz az asztalon.
A gyerekeknek többféle forrásból kell rosthoz jutniuk, hogy oldható és oldhatatlan rostokhoz is jussanak. Az oldható rostok általában a gyümölcsökben, a babban és a zabban találhatók, míg az oldhatatlan rostok elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a zöldségekben.
Hogyan lehet rostot adni a gyermek étrendjébe? Joghurt, gabonapehely vagy zabpehely tetejére gyümölcsöt és diót tehet. - Tegyen zöldségeket, például salátát, paradicsomot vagy avokádót a szendvicsekre. - Adjon babot levesekhez és salátákhoz. - Adjon korpát a pékárukhoz. - Kínáljon levegőn pattogatott pattogatott kukoricát, teljes kiőrlésű kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget egészséges nassolnivalóként.Milyen élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb rostot a gyerekek számára? Hasított borsó. A borsó kiváló, megfizethető árú zöldség, amely tele van rosttal. - Lencse. - Fekete bab. - Málna. - Mandula. - Édesburgonya. - Banán. - Brokkoli.
Sok rostra van szüksége a babáknak? A D-vitamin, a kalcium, a magnézium és a kálium mellett ez az egyik olyan tápanyag, amelyből sok gyermek hiányt szenved. A csecsemőknek nincs szükségük sok rostra, mert a táplálék emésztőrendszerben való átjutásának felgyorsításával zavarhatja a tápanyagok felszívódását.Bár jó ötlet, hogy a kisgyermek étrendjébe rostokat építsünk be, lehetséges, hogy túl sok rostot viszünk be túl hamar, ami káros tüneteket okozhat. A rostok meg tudnak kötődni a kisgyermek székletéhez, így segít megelőzni a székrekedést és a gyomorpanaszokat.
Zabpehely. A gyümölcsök zabbal és gabonafélékkel való kombinálása egy másik egyszerű módja annak, hogy felcseréljük a magas rosttartalmú ételeket, így nem fognak megunni. Ráadásul az ismerős gyümölcsök látványa remek gyakorlat arra, hogy még a legválogatósabb evőket is rávegye az új ételek - például a zabpehely - kipróbálására.
A gyerekeknek családonként kell étkezniük? A családi étkezések számos előnnyel járnak minden korosztály számára - a kisgyermekektől a tinédzserekig. Lehetővé teszi a szülők, testvérek és más családtagok számára az egészséges étkezési magatartás modellezését, ami fontos szerepet játszik a gyerekek étkezési szokásaiban - különösen a kisebb gyermekek esetében ( 1, 23 ).
Ha azonban rostban gazdag ételeket ad gyermeke étrendjéhez, könnyen segíthet növelni gyermeke rostbevitelét. Próbálja meg ezeket az ételeket beilleszteni kisgyermeke ebédjébe és vacsorájába: 1/2 csésze bab vagy hüvelyesek (ami 6 gramm rostot ad). 1/2 csésze főtt zöldség (ami 3-4 grammot biztosít) és 1/2 csésze gyümölcs (ami 3 grammot biztosít).
A bab és a borsó nagyszerű, magas rosttartalmú élelmiszerek a gyerekek számára. Rengeteg ízletes módja van annak, hogy ezeket a táplálkozási erőműveket beillesszük a menübe, kezdve a taco aljára kent sült babtól kezdve a chipsek tálalásáig ezzel a texasi kaviárral. A bostoni sült bab, a babburger chili és még a grillezett babburger is nagy sikert arathat a család körében.
A Journal of Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy az élelmi rostok mérsékelt növelése a legtöbb gyereknek inkább jót tenne, mint rosszat. Tehát hagyja ki az élelmirost-kiegészítőket (kivéve, ha gyermeke orvosa azt tanácsolja, hogy használja őket).
Hogyan tudsz több rostot beiktatni gyermeked étrendjébe? Más rostforrások, például bab és lencse hozzáadásával magas rosttartalmat biztosíthat gyermekei számára. Már egy negyed csésze bab, például vesebab vagy fekete bab is jó adag rostot biztosíthat gyermeke számára. Ezeket a babokat sajtos ételek mellé is beillesztheti, hogy elcsúsztassa ezeket gyermeke kedvenc ételével.
A magas rosttartalmú ételeknek számos előnye van, például; Koleszterinszint - Az oldható rostok, amelyek olyan ételekben találhatók, mint a sárgarépa, bab, borsó, teljes kiőrlésű gabonafélék és gyümölcsfajták, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet a gyermek szervezetében; a rossz koleszterinszint csökkentése felé hat.
A túl sok rost kellemetlen emésztőrendszeri mellékhatásokat, például puffadást vagy gázképződést okozhat. Ha gyermeke rostszegény diétát folytat, lassan növelje a rostbevitelt, és gondoskodjon arról, hogy elegendő folyadékot adjon a kicsinek. Ahhoz, hogy az emésztés zökkenőmentesen haladjon, a folyadékpótlás is elengedhetetlen.
Okoznak-e a rostok székrekedést? A rostok nagyobbá és terjedelmesebbé teszik a bélmozgást. Elősegíti az erjedést és a gázképződést is. Ezért a túlzott rostbevitel gyakran befolyásolja az emésztőrendszert. A rostok létfontosságúak az egészséges, szilárd bélmozgásokhoz. A túl sok belőle azonban székrekedést okozhat.Milyen előnyei vannak a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának? A magas rosttartalmú étrenden élőknek általában kevesebb gyomor-bélrendszeri problémájuk van. Tanulmányok kimutatták, hogy a magas rosttartalmú étrend előnyös lehet a rák, a cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatának megelőzése vagy csökkentése szempontjából. A rostok segítenek a székrekedés megelőzésében is, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Íme nyolc jele annak, hogy talán túlzásba viszed. 1. Gázos vagy, puffadt vagy görcsös vagy A Mayo Clinic szerint gyakori, hogy gázok, puffadás vagy görcsök gyötörnek, amikor először kezdesz rostkiegészítőket szedni. "A rostok szivacsszerűek, és vonzzák a vizet, ami megmagyarázza a puffadást.
Hogyan vehetem rá a gyermekemet az egészséges táplálkozásra? A rost bejuttatásának szórakoztató módjai közé tartozik a gyümölcsök turmixba keverése, a zöldségek pürésítése tésztaszószokba, új, teljes kiőrlésű gabonafélék választása és a teljes kiőrlésű kenyér választása, amikor kedvenc szendvicsüket készítik. Néhány remek nassolnivaló ötlet: alma (héjával együtt!) mogyoróvajjal, zöldségkabob, gyümölcssaláta és levegőn pattogatott pattogatott kukorica.