A tirozin egy olyan aminosav, amelyet a szervezet egy másik aminosavból, a fenilalaninból állít elő. Mivel a szervezet a tirozint természetes úton is képes előállítani, ez egy nem esszenciális aminosav. A tirozin javíthatja a hangulatot, a megismerést vagy a koncentrációt. Ennek az aminosavnak a hiánya alacsony vérnyomást és alacsony testhőmérsékletet okozhat.
A tirozin és a tiramin gyakran megtalálható számos élelmiszerben. A nagy mennyiségű tiramin számos egészségügyi problémát okozhat, a leggyakoribb a migrénes fejfájás. A migrénes fejfájásban szenvedő emberek gyakran úgy döntenek, hogy kerülik a tiramint tartalmazó élelmiszereket. A szervezetben lévő magas tiraminszint magas vérnyomást is okozhat.
A tirozin megtalálható a szójatermékekben, csirkében, pulykában, halban, földimogyoróban, mandulában, avokádóban, banánban, tejben, sajtban, joghurtban, túróban, limai babban, tökmagban és szezámmagban. A tirozin étrend-kiegészítőként is kapható, kapszula vagy tabletta formájában. A tirozin-kiegészítőket legalább 30 perccel étkezés előtt vegye be, napi 3 adagra elosztva.
A tirozin elősegíti a kognitív rugalmasságot: bizonyíték a proaktív vs. A fix fenilalanin-bevitelt kapó egészséges férfiak tirozinszükséglete, amelyet az indikátor aminosav-oxidáció segítségével határoztak meg.A PKU-s embereknél a szervezet nem képes feldolgozni a fenilalanin nevű aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van az L-tirozin előállításához.
Sajnos a mindennapi táplálkozásban (beleértve például a magas tirozintartalmú élelmiszereket, mint a szója, a tojás és a lazac) a szokásos tirozinbevitel hatásaival kapcsolatos kutatások hiányoznak.
Honnan származik a tirozin? A tirozin egy olyan aminosav, amelyet a szervezetben természetes módon egy másik, fenilalanin nevű aminosavból állítanak elő. Számos élelmiszerben megtalálható, különösen a sajtban, ahol először fedezték fel. A "tyros" valójában görögül "sajtot" jelent ( 2 ). A csirkében, a pulykában, a halban, a tejtermékekben és a legtöbb más, magas fehérjetartalmú élelmiszerben is megtalálható ( 3 ).A savanyú káposzta, a kimchi, a savanyú cékla, a savanyú uborka és a savanyú paprika magas tiraminszintet tartalmaz. Az erjesztett szójatermékek, mint a tofu, a miso és a szójaszósz is tartalmaznak tiramint. 4. Citrusfélék és trópusi gyümölcsök A citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom, a lime és a mandarin magas tiraminszintet tartalmaznak.
A tirozint tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, például a hús, a tejtermékek, a tojás, a baromfi, a diófélék, a magvak és a hüvelyesek. A tirozin egy nem esszenciális aminosav, amely számos élelmiszerben megtalálható, például tökmagban, földimogyoróban, avokádóban, banánban, zabban, búzában, szójában, tojásban, csirkében és halban.A tirozin biztonságos? Bár a tirozin a legtöbb ember számára biztonságos, mellékhatásokat okozhat és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. A tirozin egy aminosav, amely segít szabályozni a vérnyomást, és a tirozin lebontásával keletkezik. A tiramin akkor halmozódik fel az élelmiszerekben, amikor a tirozint és a fenilalanint a mikroorganizmusokban egy enzim tiraminná alakítja ( 31 ).
Mi a tirozin és miért fontos? A tirozin egy nem esszenciális aminosav, amelyet a szervezet egy másik, fenilalanin nevű aminosavból állít elő. Számos fontos agyi vegyi anyag, az úgynevezett neurotranszmitterek, köztük az adrenalin, a noradrenalin és a dopamin termelésének nélkülözhetetlen összetevője. A neurotranszmitterek segítik az idegsejtek kommunikációját és befolyásolják a hangulatot.Milyen élelmiszerek tartalmaznak sok tirozint? A magas fehérjetartalmú élelmiszerek általában magas aminosavtartalmúak. Néhány olyan élelmiszer, amely gazdag fenilalaninban, amelyre a szervezetnek szüksége van a tirozin szintéziséhez, a következők: A vegetáriánusoknak és vegánoknak a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, például a tofu fogyasztására kell összpontosítaniuk, hogy elegendő tirozinhoz és más aminosavakhoz jussanak.
A tirozin és az l- tirozin fizikai tulajdonságai azonosak, de a síkban polarizált fényt különböző irányba forgatják. Ennek eredményeként az l- tirozin lényegesen eltérő biológiai hatásokkal és funkcionális tulajdonságokkal rendelkezhet. Azonban nagyon korlátozott kutatásokat végeztek e biológiai hatások és funkcionális tulajdonságok megkülönböztetése érdekében.
Annak vizsgálatára, hogy a résztvevők mely forrásokból növelik leginkább a tirozinszintjüket, a táplálék tirozinszintjét korreláltattuk a különböző élelmiszer-kategóriákkal, amelyeket az EPIC étkezési gyakorisági kérdőívben csoportosítottak (burgonya, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, tejtermékek, gabonafélék, húskészítmények, hal, tojástermékek, zsír, cukor, sütemények, fűszerek és szószok, valamint levesek), miközben a teljes élelmiszer-bevitelt kontrolláltuk. Lehet fenilalaninból tirozint előállítani? A szervezet a tirozint a fenilalanin nevű esszenciális aminosavból állítja elő. Az emberek egy kis százaléka nem képes feldolgozni a fenilalanint a fenilketonúria vagy PKU nevű állapot miatt. Nekik esetleg tirozin-kiegészítőket kell szedniük, bár az orvosok általában más megközelítést alkalmaznak a PKU kezelésében.Ez egy nem esszenciális aminosav, poláros oldalcsoporttal. A "tirozin" szó a görög tyrós, azaz sajt szóból származik, mivel először Justus von Liebig német kémikus fedezte fel 1846-ban a sajtból származó kazein fehérjében.
Ha túl kevés tirozin kerül az étrendjébe, a teste többet fog előállítani. Ha túl sokat visz be, a szervezet lebontja. A kiegészítőkre általában nincs szükség, és valószínűleg nem is használná fel a szervezet. A tirozin számos fontos szerepet játszik a szervezetben, többek között ezeket: Fehérjéket épít, amelyek létfontosságúak az élethez.
Az L- tirozin egy aminosav, amely a szervezetben természetesen előforduló fehérje építőköve.