A CLA lényegében egyfajta többszörösen telítetlen, omega-6 zsírsav. Más szóval, technikailag egy transzzsír - de a transzzsírok természetes típusa, amely számos egészséges élelmiszerben előfordul ( 4 ). Számos tanulmány kimutatta, hogy az ipari transzzsírok - amelyek különböznek a természetes transzzsíroktól, mint a CLA - nagy mennyiségben fogyasztva károsak ( 5, 6, 7 ).
Összességében az étrend CLA-val való kiegészítése nem tesz nagy különbséget az általános egészségi állapotában, különösen a fittség és a fogyás szempontjából, de segíthet néhány konkrét betegség tüneteinek csökkentésében. Sok esetben a testsúlyban és a testösszetételben bekövetkező változások akkor következnek be, ha a CLA-t edzésprogramokkal kombináljuk.
A legtöbbször a CLA előnyei meghaladják a kockázatokat. Ha Ön jó egészségnek örvend és aktív marad, ez a táplálékkiegészítő valószínűleg nem okoz semmilyen kárt. A legtöbb mellékhatást olyan embereknél jelentették, akik már meglévő betegségben szenvedtek, például cukorbetegségben, elhízásban vagy metabolikus szindrómában. A konjugált linolsav egészségügyi előnyei túlmutatnak a fogyáson.
Nemrégiben ez a tanulmány kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik 3 hónapon keresztül CLA-t szedtek, jelentős csökkenést tapasztaltak a testzsír és a leptin kiválasztásában (a testzsír által felszabaduló hormon, amely segít a testsúly szabályozásában), ami azt jelenti, hogy hasznos lehet a fogyásban.A korai kutatások azt sugallják, hogy a CLA jótékonyan hat a gyulladás és ezáltal az autoimmun betegségek, például a reumatoid artritisz csökkentésére. A konjugált linolsav szedése önmagában vagy más kiegészítőkkel, például E-vitaminnal együtt előnyös az ízületi gyulladásban szenvedőknek, mivel csökkenti a tüneteket, beleértve a fájdalmat és a reggeli merevséget.
A kiegészítőkben található CLA-t azonban a növényi olajokból származó linolsav kémiai átalakításával állítják elő. Ezek általában más formájúak, mint az élelmiszerekben természetesen megtalálható CLA. A táplálékkiegészítők dózisai is sokkal nagyobbak, mint azok a mennyiségek, amelyeket az emberek a tejtermékekből vagy a húsból kapnak.
Úgy tűnik, hogy a CLA állatokban elősegíti a fogyást. A tudósok úgy vélik, hogy elősegítheti a zsír lebontását és lassíthatja a zsír keletkezését. Egyes humán kísérletek szerény testzsírcsökkenést eredményeztek. Más vizsgálatok nem mutatták ki ezt a hatást.
A CLA fő étrendi forrásai a tejtermékek és a marhahús. Az emberek úgy vélik, hogy ez a különleges zsírsav számos egészségügyi előnnyel jár. Bár azonban a CLA biztonságosnak tűnik, a kutatók nem értenek egyet az egészségre gyakorolt előnyeit illetően. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a CLA felhasználását, előnyeit és kockázatait az étrendben és a táplálékkiegészítőkben.
Lehet CLA-t kapni az ételekből? Bizonyított, hogy a kis mennyiségű természetes CLA táplálékból történő bevitele előnyös. A kiegészítőkben található CLA-t azonban a növényi olajokból származó linolsav kémiai átalakításával állítják elő. Ezek általában más formájúak, mint az élelmiszerekben természetesen megtalálható CLA.
Milyen ételeket fogyaszthatok, ha konjugált linolsavat szedek? 1 Bárány. - 2 Vaj. - 3 Marhahús. - 4 Sajt. - 5 Fagylalt.
A legtöbb ember akkor éri el a legjobb eredményeket a CLA-kiegészítéssel, ha étellel együtt veszi be. Az étkezés közben vagy közvetlenül étkezés előtt történő bevétel segíthet a szervezetnek jobban hasznosítani a CLA-t.
A konjugált linolsav (CLA) a leggyakoribb omega-6 zsírsav, amelyet a fogyás elősegítésére, a zsírégetés fokozására és az étvágycsökkentésre használnak.
Bár a CLA-kiegészítők összefüggésbe hozhatók a zsírégetéssel, a hatások kicsik, megbízhatatlanok és nem valószínű, hogy a mindennapi életben változást hoznának. A természetben a CLA főként a kérődző állatok zsíros húsában és tejtermékeiben található meg. Számos hosszú távú megfigyelési tanulmány értékelte a betegségek kockázatát azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű CLA-t fogyasztanak.
A CLA növeli a sovány izomtömeget, a sovány izom pedig nyugalmi állapotban több kalóriát éget el, mint a zsír, így a sovány izomtömeg növelése segíthet a fogyásban.Egy 18 ellenőrzött vizsgálat áttekintése során megállapították, hogy a CLA szerény mértékű zsírégetést okoz ( 29 ). A hatások az első hat hónap alatt a legkifejezettebbek, ezt követően a zsírvesztés akár két évig is szünetelhet. A tanulmány szerint a CLA körülbelül hat hónapon keresztül hetente átlagosan 0,2 font (01. kg) zsírvesztést okozhat.
Némelyiket egyszerűen csak energiaforrásként használják, míg másoknak erős egészségügyi hatásai vannak. A konjugált linolsav (CLA) a húsban és a tejtermékekben található zsírsav, amelyről úgy vélik, hogy számos egészségügyi előnnyel jár ( 1 ). Emellett népszerű fogyókúrás étrend-kiegészítő ( 2 ). Ez a cikk a CLA súlyra és általános egészségre gyakorolt hatását vizsgálja. Mi a CLA?
Hányféle CLA létezik? A CLA-nak 28 különböző formája létezik ( 3 ). E formák között az a különbség, hogy kettős kötéseik különböző módon helyezkednek el. Fontos szem előtt tartani, hogy egy ilyen apróság is nagy különbséget jelenthet sejtjeink számára. A CLA lényegében egyfajta többszörösen telítetlen, omega-6 zsírsav. Milyen egészségügyi előnyei vannak a linolsavnak (CLA)? Egészségügyi előnyök. A konjugált linolsav számos fogyókúrás étrend-kiegészítőben megtalálható, akár önmagában, akár más összetevőkkel, például koffeinnel vagy guaranával együtt. Bár a kiegészítőt elsősorban a fogyás érdekében használják, a CLA-nak vélhetően más egészségügyi előnyei is vannak. A CLA (konjugált linolsav) a természetben előforduló zsírsav, amely az omega-6 zsírsavhoz hasonló, de a bőrre és a fogyásra gyakorolt egészségügyi előnyökkel bír.